Výstava 20. rokov diplomatických vzťahov medzi USA a SR

01.09.2013 Banská Bystrica

V stredu 28. 8. 2013 sa v historickej budove Radnice uskutočnila vernisáž výstavy 20. rokov diplomatických vzťahov medzi USA a SR. Výstavu otvorili veľvyslanec Spojených štátov amerických Jeho Excelencia Theodore Sedgwick a primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.
O výstave, jej myšlienke, zdrojoch a prevedení informoval veľvyslanec Spojených štátov amerických, J. E. Theodore Sedgwick. Ten sa poďakoval primátorovi mesta Banská Bystrica Petrovi Gogolovi za pohostinnosť a možnosť priniesť túto výstavu do Banskej Bystrice, s ktorou, ako informoval Sadgwick, má Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických na Slovensku veľmi dobré vzťahy. Osobitne vyzdvihol spoluprácu s Univerzitou Mateja Bela, Štátnou vedeckou knižnicou, Euroatlantickým centrom a Centrom komunitného organizovania.
„Diplomatické vzťahy medzi Slovenskom a Spojenými štátmi píšu svoju históriu od roku 1993, kedy došlo k nadviazaniu formálnych vzťahov. Minulosť nás však učí, že vzťahy medzi našimi krajinami sa nedajú obmedziť len na diplomaciu. Na Slovensku nájdeme mnoho rodín, ktorých rodinný príslušník odišiel koncom 19. a začiatkom 20. storočia do Ameriky za prácou. Mnohí z nich sa vrátili, no mnohí zostali už len v spomienkach. Aj vďaka tomuto existuje silné puto medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.
Výstava fotografií, ktoré mapujú a zaznamenávajú dôležité diplomatické momenty vo vzťahu Slovenskej republiky a Spojených štátov amerických, poukazuje na hlboké väzby spájajúce obe krajiny už od vzniku Spojených štátov. Ústredným motívom výstavy fotografií boli diplomatické vzťahy a ľudia, ktorí sa zasadili o ich neustále napredovanie. Popri veľvyslancoch pôsobiacich na Veľvyslanectve Spojených štátov amerických v Slovenskej republike nimi boli slovenskí politici, osobnosti verejného života či mladí ľudia cestujúci do USA prostredníctvom projektu Summer Work/Travel.
Osobitný dôraz kladie výstava na významné osobnosti politického života Spojených štátov amerických, ako napríklad návštevu Madelaine Albrightovej, Georga W. Busha s manželkou či Hillary Clintonovej.
Výstava bude pre verejnosť prístupná do 18. septembra 2013 v priestoroch historickej Radnice.
Martina Kanisová
hovorkyňa primátora
 

Vyberte región